Domov arrow Vprasanja arrow Amniocinteza pri starej┼íih nose─Źnicah
Amniocinteza pri starej┼íih nose─Źnicah

Amniocinteza pri starejših nose─Źnicah? Kaj priporo─Źiti?

 

Amniocenteza je preiskovalna metoda, pri kateri zdravnik z uporabo ultrazvoka in igle iz materni─Źne votline odvzame vzorec plodovnice. V laboratoriju izlo─Źijo celice, ki jih nato pregledajo ter ugotavljajo kromosomske nepravilnosti nerojenega otroka. Ob sami preiskavi se iz zornega kota katoliškega zdravnika pojavljajo številni tehtni pomisleki:

a. preiskava je invazivna in v majhnem odstotku lahko spro┼żi spontani splav;

b. preiskava ni namenjena zdravljenju otroka, temve─Ź odkrivanju kromosomsko in gensko neprimerno zdravih otrok; v veliki ve─Źini primerov se kon─Źa s t.i. "terapevtskim" oz. "evegni─Źnim" splavom;

c. preiskava ni popolnoma zanesljiva pri dolo─Źanju dednega zapisa; v strokovni literaturi se omenja, da lahko pride do napake v razmerju od 1 do 200; to pomeni, da se v takšnih primerih zdravi otroci ozna─Źijo kot oboleli in se jih lahko zaradi tega splavi;

d. po mnenju pokojnega pape┼ża Janeza Pavla II., je potrebno pazljivo predvideti morebitne negativne posledice, ki jih potrebna uporaba katere od preiskovalnih tehnik lahko pusti in "se odre─Źi zatekanju k diagnosti─Źnim postopkom, katerih kon─Źne zanesljivosti in splošne neškodljivosti ne moremo v polnosti zagotoviti." (Janez Pavel II., Govor udele┼żencem sre─Źanja "Gibanje za ┼żivljenje" (4.12.1982)". Od tod sledi, da je "dovoljena takšna diagnostika, da uporabljene metode s pristankom staršev, ki so bili o tem primerno seznanjeni, varujejo ┼żivljenje in integriteto embrija ter njegovo mater." (Navodilo Dar ┼żivljenja, 79-80). V encikliki Evangelij ┼żivljenja pa Janez Pavel II. pravi: "Prenatalna diagnostika, ki ne pozna moralne zadr┼żanosti, ─Źe jo uporabi za sprejetje slu─Źajno potrebnega zdravljenja še nerojenega otroka, postane pogosto prilo┼żnost za predlaganje in izvajanje splava. Gre za evgeni─Źni splav... ki je odraz dolo─Źene miselnosti.. ki gleda na ┼żivljenje samo pod dolo─Źenimi pogoji in zavra─Źa njegove meje, prizadetosti in bolezen." (E┼Ż, 14).

e. v Listini zdravstvenih delavcev, ki ga je leta 2000 izdal Papeški svet za pastoralo zdravstvenih delavcev piše: "Prenatalna diagnostika, je v velikem nasprotju z moralno postavo, ─Źe glede na rezultate razmišlja o mo┼żnosti, da izzove splav. ─îe je diagnoza glede obstoja dolo─Źene hibe ali dedne bolezni pritrdilna, ne sme izzveneti kot smrtna obsodba. Enako nedopustno je vsako navodilo ali program civilnih in zdravstvenih oblasti ali znanstvenih ustanov, ki bi spodbujale k neposredni povezavi med prenatalno diagnostiko in splavom. Specialist, ki bi ob izvajanju diagnoze in sporo─Źilu njenega izvida hote vzpostavil zvezo med prenatalno diagnostiko in splavom ali prispeval k vzpostavitvi te zveze, bi bil kriv nedovoljenega sodelovanja." (Listina zdravstvenih delavcev, 61)