Domov arrow vsi dogodki arrow XXV. kongres FIAMC - mednarodne katoliške zdravstvene zveze
XXV. kongres FIAMC - mednarodne katoliške zdravstvene zveze

Hrvaško društvo katoliških zdravnikov (HKLD) je 30. 5. - 2. 6. 2018 v Zagrebu gostilo 25. kongres mednarodne zveze katoliških zdravnikov (pridruženi so bili tudi drugi zdravstveni delavci).
Na 25. kongresu FIAMC-a (Fédération Internationale des Associations de Médecins Catholiques), ki je potekal 30. maja do 2. junija 2018 v Zagrebu, smo izbrali novo vodstvo organizacije, ki združuje katoliške zdravnike z vsega sveta.
Na kongresu smo bili prisotni zdravniki iz 26-ih držav, tudi iz Slovenije. Srečanje je povezalo zdravnike, stomatologe in druge zdravstvene delavce ter teologe in cerkvene predstavnike katoliške, pravoslavne, islamske in judovske veroizpovedi.
Pod naslovom »Svetost življenja in zdravniški poklic od Humanae Vitae do Laudato si« smo poslušali in razpravljali o evtanaziji, paliativni oskrbi, etiki v medicini, ugovoru vesti, nadomestnem materinstvu, matičnih celicah, posledicah učinka kontracepcijskih sredstev ... O svetosti življenja so razmišljali številni predavatelji, med njimi: msgr. Vincenzo Paglia, predsednik Papeške akademije za življenje; člana te akademije kardinal Willem Jacobus Eijk in msgr. Jacques Suaudeau; msgr. Bruno-Marie Duffé, tajnik vatikanskega Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju; John Lee, predsednik kongresa; Bernard Ars, novoizvoljeni predsednik FIAMC-a; Nicolas T. Nikas, pravnik, ustanovitelj in predsednik Bioethics Defense Fund-a; Jozef Glasa, profesor na Medicinski fakulteti Univerze v Bratislavi; Ján Ďačok, SJ, profesor na Gregoriani; John Lane, zdravnik s Klinike Mayo; Jana Zuščinová, svetovalka Evropskega parlamenta za bioetična vprašanja; Francis L. Delmonico, profesor na Harvardu in drugi. Zbranim so osvetlili etične in moralne vidike zdravniškega poklica danes.
Dopisni član Papeške akademije za življenje, dr. Jozef Glasa je povzel naše misli v zahvali hrvaškim gostiteljem. Poudaril je, da smo se zbrani počutili dobrodošle in smo med seboj z veliko hvaležnostjo komentirali trud organizatorjev. Navdušilo nas je pričevanje vere in domoljubje Hrvatov, tudi pri svetih mašah, posebej pa nas je nagovorilo veliko število mladih na kongresu.
Prav vlogo mladih je izpostavil tudi papež Frančišek, ko je neposredno pred kongresom sprejel odposlance FIAMC-a in jih povabil, naj ostanejo zvesti cerkvenemu nauku pri opravljanju zdravniškega dela, čeprav to prinaša težave in skušnjave. Zdravnike je opogumil, naj mirno in odločno nadaljujejo svojo pot, na kateri bolnim ne prinašajo le zdravstvene oskrbe ampak tudi bratsko ljubezen, ter naj vsem posredujejo bogastvo človečnosti in evangeljskega sočutja. “Vaše delo je posebna vrsta človeške solidarnosti in krščanskega pričevanja, saj je resnično obogateno z duhom vere. Zelo pomembno je, da v svojih društvih poskrbite, da bodo tudi študenti medicine in mladi zdravniki občutljivi za krščanska načela, in da mlade vključite v dejavnosti društev.”
Takšno papeško naročilo je tudi v slovenski delegaciji vzbudilo samospraševanje in predstavlja pomemben opomnik za prihodnje delo.
Na kongresu v Zagrebu je sodelovalo preko 100 mladih zdravnikov, večinoma iz Hrvaške. Zanje so vzporedno organizirali 1. simpozij za mlade katoliške zdravnike, mladi pa so bili dejavni tudi pri pripravi razprav in delavnic. Drugo pomembno sporočilo kongresa je, da si katoliški zdravniki in vsi, ki delajo z bolniki, želimo več pastoralne oskrbe in pozornosti.
Slovenskim katoliškim zdravnikom prinašamo lepo izkušnjo in pozdrave naših sosedov ter zdravnikov vsega sveta, ki si prizadevajo za ohranitev svetosti življenja.
Žiga Jan, MD
(tu objavljeno 7. 6. 2018)