Domov arrow vsi dogodki arrow Šesti Hipokratov večer: Živeti z etiko - v spomin akad. prof. dr. Jožeta Trontlja (1939 - 2013)
Šesti Hipokratov večer: Živeti z etiko - v spomin akad. prof. dr. Jožeta Trontlja (1939 - 2013)
Združenje slovenskih katoliških zdravnikov in Dom Sv. Jožef sta v sredo, 9. marca 2016, v Celju organizirala šesti Hipokratov večer. Posvečen je bil spominu akademika prof. dr. Jožeta Trontlja, doktorja nevroloških znanosti, uveljavljenega kliničnega nevrofiziologa, od leta 1991 člana in od leta 2008 do leta 2013 predsednika SAZU.
Bil je razmišljujoč in kritičen znanstvenik,dober zdravnik in izvrsten učitelj. Človek,katerega osnovno vodilo na vseh področjih delovanja so bile etične vrednote. V svojem zdravniškem poklicu in kot mislec se je zavzemal za pravičnost. Sam je ob neki priložnosti dejal,da je lažje biti pošten kot pravičen."Ljubil in spoštoval je življenje od spočetja do naravne smrti,dosledno je zagovarjal človekovo dostojanstvo. Verjel je v svetost človeka,verjel je v božjo iskro v vsakem živem bitju." (soproga Tatjana Trontelj)
Zlasti na področju biomedicinske etike je brezkompromisno premišljeval o najtežjih vprašanjih človeškega bivanja: o evtanaziji,kloniranju človeka,ravnanju z zarodki in genski tehnologiji. 19 let je bil predsednik Komisije RS za medicinsko etiko, bil je soustanovitelj Inštituta za etiko in vrednote in slovenski delegat v Odboru za bioetiko Sveta Evrope.
O tem, kakšen je bil kot soprog, je občuteno spregovorila njegova soproga Tatjana Trontelj: "Še vedno vsak večer pred spanjem pomislim, kako lepo je, da sva se spoznala. Najina zveza je bila polna brezpogojnega zaupanja, cenila sva vsak skupni trenutek. 13 let sva si delila delovni pult v službeni sobi. Za marsikoga velik obseg sobivanja,za naju privilegij, ki sva ga zelo cenila. Zame blagoslov, ki mi je omogočil dodatne skupne trenutke. Ali je bila najina sreča predujem ali plačilo? Meni predujem, Jožetu plačilo. Moj soprog je svoje življenje daroval za soljudi. Kot zdravnik za paciente, kot sosed za sovaščane, kot znanstvenik za bolnike, kot etik za človeštvo, kot sin, brat, stric, soprog, oče in dedek za družino."
Njegovo življenje in delo je predstavil prof. dr. Janek Musek, redni profesor za občo psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani: "Srečanja z Jožetom se spomnim bolj kot drugih, zanesljivo zato, ker je prepričal z idealno osebno karizmo znanstvenika: vrhunsko znanje ob velikem etičnem čutu in izjemni skromnosti. Odlikoval se je po neomajni delavnosti, predanosti družini, svetovljanstvu in domoljubju. Bil je nesporno vodilni strokovnjak za etiko in bioetiko. Etiko je živel v osebnem življenju. Znal je izreči resnico o najbolj kompleksnih stvareh. Znal je prisluhniti mnenjem, ki jih ni odobraval. Morda jih je prav zato znal argumentirano zavrniti. Zanj je bil etični cilj dobro življenje z drugimi in za druge v pravičnem redu."
P. mag. Silvo Šinkovec, jezuit, teolog in psiholog, je predstavil poglede akademika prof. dr. Jožeta Trontlja na etiko v šoli na vseh stopnjah izobraževanja: "Svet kriči po etičnem. Etična vzgoja je potrebna na vseh stopnjah izobraževanja. Za Jožeta Trontlja je bila privzgoja vrednot nujna planetarna naloga. Otrok se ne uči iz besed,ampak ob zgledih. Prvi za privzgojo etičnih vrednot so starši, naslednji so učitelji v šolah. Edino jamstvo za uspeh planetarnega projekta je dobra izobrazba otrok in mladine, tesno povezana s privzgojo vrednot."
Dr. Božidar Voljč, njegov kolega iz mladostniških let, je spregovoril o vplivu akademika prof. dr. Jožeta Trontlja na oblikovanje stališč Komisije RS za medicinsko etiko do evtanazije: "Jože Trontelj je bil že kot fantič osebnost; izžareval je umirjenost, zato so ga profesorji na klasični gimnaziji spoštovali. Jože Trontelj je vedno poudarjal, da je svetost življenja ena največjih vrednot v medicini. Med zdravniki so bili, so in bodo zagovorniki evtanazije. Evtanazija zdravnike razceplja. Svaril je pred zlorabami evtanazije. Človek je preslaboten, ni rojen zato, da bi odločal o življenju in smrti. Če se to zgodi, pride pogosto do zlorab. Evtanazija onečašča vrednoto življenja. Jože Trontelj je čutil potrebo, da ni le govoril, je tudi veliko pisal. Iz njegove zapuščine se lahko učimo. Zapustil nam je veliko dediščino, katere globin se še ne zavedamo v celoti."
Prof. dr. Jože Balažic, predstojnik Inštituta za sodno medicino in predavatelj medicinske etike in deontologije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, je predstavil misli akademika prof. dr.Jožeta Trontlja v programu pouka medicinske etike in deontologije na Medicinski fakulteti: "Etični standardi so kot cvetje, ki ga je treba negovati. Če ga ne neguješ, hitro ovene. Jože Trontelj je postavil pojem medicinske morale. Zanj etika ni raztegljiva kot harmonika. Da se jo dobro privzgojiti, vendar jo mora človek v glavnem prinesti s seboj. Da se jo tudi grdo zapacati. Jože Trontelj je študente prvega letnika Medicinske fakultete učil, da smrt za zdravnika ni poraz, evtanazija pa je njegova sramota. Njegov dragoceni doprinos je tudi Pravilnik o ugotavljanju možganske smrti, ki je postavil pravne in etične temelje transplantaciji organov."
Šesti Hipokratov večer je občuteno, s toplino in spoštovanjem do akademika prof. dr. Jožeta Trontlja povezovala mag. Alenka Höfferle Felc. Ta Hipokratov večer smo organizirali z namenom, da bi strokovna in laična javnost spoznala njegovo bogato duhovno dediščino. "Njegovo delovanje, njegova govorica, njegovo razmišljanje so bili odsev resnice in ljubezni do sočloveka." (soproga Tatjana Trontelj)
Franz Kafka je nekje zapisal, da je knjiga cepin, ki lomi zamrznjeno morje v naših dušah. Da bi bilo v naših dušah več človečnosti, več spoštovanja življenja od spočetja do naravne smrti, bi bilo dobro, če bi vsak študent medicine in vsak zdravnik prebral knjigo ŽIVETI Z ETIKO akademika prof. dr. Jožeta Trontlja, in po njej tudi živel. Zato, ker njegov etični optimizem s svojo blagohotnostjo deluje navdihujoče in osvobajajoče. Zato, ker je njegova etika ob vsej njegovi blagosti odločna in jasna.
Naj zaključim s spodbudno mislijo prav iz te njegove knjige: "Truditi se je treba za osebnostni razvoj in zorenje, uresničiti svojo humanistično ustvarjalnost, odpreti se ljubezni do življenja, sveta, narave in soljudi." ***
Janja Ahčin, dr. med. (tu objavljeno 10. maja 2016)
Videoposnetek dogodka ste povabljeni ogledati si na povezavi https://vimeo.com/159940269 .