Domov arrow vsi dogodki arrow ┼áesti Hipokratov ve─Źer: ┼Żiveti z etiko - v spomin akad. prof. dr. Jo┼żeta Trontlja (1939 - 2013)
┼áesti Hipokratov ve─Źer: ┼Żiveti z etiko - v spomin akad. prof. dr. Jo┼żeta Trontlja (1939 - 2013)
Zdru┼żenje slovenskih katoli┼íkih zdravnikov in Dom Sv. Jo┼żef sta v sredo, 9. marca 2016, v Celju organizirala ┼íesti Hipokratov ve─Źer. Posve─Źen je bil spominu akademika prof. dr. Jo┼żeta Trontlja, doktorja nevrolo┼íkih znanosti, uveljavljenega klini─Źnega nevrofiziologa, od leta 1991 ─Źlana in od leta 2008 do leta 2013 predsednika SAZU.
Bil je razmi┼íljujo─Ź in kriti─Źen znanstvenik,dober zdravnik in izvrsten u─Źitelj. ─îlovek,katerega osnovno vodilo na vseh podro─Źjih delovanja so bile eti─Źne vrednote. V svojem zdravni┼íkem poklicu in kot mislec se je zavzemal za pravi─Źnost. Sam je ob neki prilo┼żnosti dejal,da je la┼żje biti po┼íten kot pravi─Źen."Ljubil in spo┼ítoval je ┼żivljenje od spo─Źetja do naravne smrti,dosledno je zagovarjal ─Źlovekovo dostojanstvo. Verjel je v svetost ─Źloveka,verjel je v bo┼żjo iskro v vsakem ┼żivem bitju." (soproga Tatjana Trontelj)
Zlasti na podro─Źju biomedicinske etike je brezkompromisno premi┼íljeval o najte┼żjih vpra┼íanjih ─Źlove┼íkega bivanja: o evtanaziji,kloniranju ─Źloveka,ravnanju z zarodki in genski tehnologiji. 19 let je bil predsednik Komisije RS za medicinsko etiko, bil je soustanovitelj In┼ítituta za etiko in vrednote in slovenski delegat v Odboru za bioetiko Sveta Evrope.
O tem, kak┼íen je bil kot soprog, je ob─Źuteno spregovorila njegova soproga Tatjana Trontelj: "┼áe vedno vsak ve─Źer pred spanjem pomislim, kako lepo je, da sva se spoznala. Najina zveza je bila polna brezpogojnega zaupanja, cenila sva vsak skupni trenutek. 13 let sva si delila delovni pult v slu┼żbeni sobi. Za marsikoga velik obseg sobivanja,za naju privilegij, ki sva ga zelo cenila. Zame blagoslov, ki mi je omogo─Źil dodatne skupne trenutke. Ali je bila najina sre─Źa predujem ali pla─Źilo? Meni predujem, Jo┼żetu pla─Źilo. Moj soprog je svoje ┼żivljenje daroval za soljudi. Kot zdravnik za paciente, kot sosed za sova┼í─Źane, kot znanstvenik za bolnike, kot etik za ─Źlove┼ítvo, kot sin, brat, stric, soprog, o─Źe in dedek za dru┼żino."
Njegovo ┼żivljenje in delo je predstavil prof. dr. Janek Musek, redni profesor za ob─Źo psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani: "Sre─Źanja z Jo┼żetom se spomnim bolj kot drugih, zanesljivo zato, ker je prepri─Źal z idealno osebno karizmo znanstvenika: vrhunsko znanje ob velikem eti─Źnem ─Źutu in izjemni skromnosti. Odlikoval se je po neomajni delavnosti, predanosti dru┼żini, svetovljanstvu in domoljubju. Bil je nesporno vodilni strokovnjak za etiko in bioetiko. Etiko je ┼żivel v osebnem ┼żivljenju. Znal je izre─Źi resnico o najbolj kompleksnih stvareh. Znal je prisluhniti mnenjem, ki jih ni odobraval. Morda jih je prav zato znal argumentirano zavrniti. Zanj je bil eti─Źni cilj dobro ┼żivljenje z drugimi in za druge v pravi─Źnem redu."
P. mag. Silvo ┼áinkovec, jezuit, teolog in psiholog, je predstavil poglede akademika prof. dr. Jo┼żeta Trontlja na etiko v ┼íoli na vseh stopnjah izobra┼żevanja: "Svet kri─Źi po eti─Źnem. Eti─Źna vzgoja je potrebna na vseh stopnjah izobra┼żevanja. Za Jo┼żeta Trontlja je bila privzgoja vrednot nujna planetarna naloga. Otrok se ne u─Źi iz besed,ampak ob zgledih. Prvi za privzgojo eti─Źnih vrednot so star┼íi, naslednji so u─Źitelji v ┼íolah. Edino jamstvo za uspeh planetarnega projekta je dobra izobrazba otrok in mladine, tesno povezana s privzgojo vrednot."
Dr. Bo┼żidar Volj─Ź, njegov kolega iz mladostni┼íkih let, je spregovoril o vplivu akademika prof. dr. Jo┼żeta Trontlja na oblikovanje stali┼í─Ź Komisije RS za medicinsko etiko do evtanazije: "Jo┼że Trontelj je bil ┼że kot fanti─Ź osebnost; iz┼żareval je umirjenost, zato so ga profesorji na klasi─Źni gimnaziji spo┼ítovali. Jo┼że Trontelj je vedno poudarjal, da je svetost ┼żivljenja ena najve─Źjih vrednot v medicini. Med zdravniki so bili, so in bodo zagovorniki evtanazije. Evtanazija zdravnike razceplja. Svaril je pred zlorabami evtanazije. ─îlovek je preslaboten, ni rojen zato, da bi odlo─Źal o ┼żivljenju in smrti. ─îe se to zgodi, pride pogosto do zlorab. Evtanazija one─Źa┼í─Źa vrednoto ┼żivljenja. Jo┼że Trontelj je ─Źutil potrebo, da ni le govoril, je tudi veliko pisal. Iz njegove zapu┼í─Źine se lahko u─Źimo. Zapustil nam je veliko dedi┼í─Źino, katere globin se ┼íe ne zavedamo v celoti."
Prof. dr. Jo┼że Bala┼żic, predstojnik In┼ítituta za sodno medicino in predavatelj medicinske etike in deontologije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, je predstavil misli akademika prof. dr.Jo┼żeta Trontlja v programu pouka medicinske etike in deontologije na Medicinski fakulteti: "Eti─Źni standardi so kot cvetje, ki ga je treba negovati. ─îe ga ne neguje┼í, hitro ovene. Jo┼że Trontelj je postavil pojem medicinske morale. Zanj etika ni raztegljiva kot harmonika. Da se jo dobro privzgojiti, vendar jo mora ─Źlovek v glavnem prinesti s seboj. Da se jo tudi grdo zapacati. Jo┼że Trontelj je ┼ítudente prvega letnika Medicinske fakultete u─Źil, da smrt za zdravnika ni poraz, evtanazija pa je njegova sramota. Njegov dragoceni doprinos je tudi Pravilnik o ugotavljanju mo┼żganske smrti, ki je postavil pravne in eti─Źne temelje transplantaciji organov."
┼áesti Hipokratov ve─Źer je ob─Źuteno, s toplino in spo┼ítovanjem do akademika prof. dr. Jo┼żeta Trontlja povezovala mag. Alenka H├Âfferle Felc. Ta Hipokratov ve─Źer smo organizirali z namenom, da bi strokovna in lai─Źna javnost spoznala njegovo bogato duhovno dedi┼í─Źino. "Njegovo delovanje, njegova govorica, njegovo razmi┼íljanje so bili odsev resnice in ljubezni do so─Źloveka." (soproga Tatjana Trontelj)
Franz Kafka je nekje zapisal, da je knjiga cepin, ki lomi zamrznjeno morje v na┼íih du┼íah. Da bi bilo v na┼íih du┼íah ve─Ź ─Źlove─Źnosti, ve─Ź spo┼ítovanja ┼żivljenja od spo─Źetja do naravne smrti, bi bilo dobro, ─Źe bi vsak ┼ítudent medicine in vsak zdravnik prebral knjigo ┼ŻIVETI Z ETIKO akademika prof. dr. Jo┼żeta Trontlja, in po njej tudi ┼żivel. Zato, ker njegov eti─Źni optimizem s svojo blagohotnostjo deluje navdihujo─Źe in osvobajajo─Źe. Zato, ker je njegova etika ob vsej njegovi blagosti odlo─Źna in jasna.
Naj zaklju─Źim s spodbudno mislijo prav iz te njegove knjige: "Truditi se je treba za osebnostni razvoj in zorenje, uresni─Źiti svojo humanisti─Źno ustvarjalnost, odpreti se ljubezni do ┼żivljenja, sveta, narave in soljudi." ***
Janja Ah─Źin, dr. med. (tu objavljeno 10. maja 2016)
Videoposnetek dogodka ste povabljeni ogledati si na povezavi https://vimeo.com/159940269 .