Domov arrow vsi dogodki arrow Srečanje zdravstvenih delavcev in poglobitev poklicne identitete v luči krščanstva
Srečanje zdravstvenih delavcev in poglobitev poklicne identitete v luči krščanstva
26. 9. 2017 je v cerkvi svetega Petra in v sosednji župnijski dvorani potekala sveta maša in akademija na čast svetih Kozme in Damijana, zavetnikov zdravnikov. Pod geslom Dobro še izboljšati smo razmišljali o vlogi kristjana v težkem, a lepem poklicu.
Brata Kozma in Damijan sta kot zdravnika delovala v pozni antiki, nekako v pokrajini, kjer poteka danes meja med nemirnima Turčijo in Sirijo. Brata sta si z vestnim opravljanjem zdravniškega poklica pridobila sloves svetih mož. A tudi njun čas so zaznamovali nemiri in nasilje in brata so usmrtili med enim od preganjanj kristjanov. Ker je njuno življenje zaznamovala močna krščanska vera, so ju na koncu starega veka začeli slaviti kot mučenca in ju postavili za zavetnika zdravniškega poklica. V srednjem veku so ustanavljali zelo priljubljene kozmo-damijanske bratovščine tudi na Kranjskem, kar lahko štejemo za prvo zdravniško združenje na Kranjskem.
Deluje v današnjem času religiozna slovesnost na čast svetima Kozmi in Damijanu kot anahronizem? Nikakor ne.
Zato se je ob njunem prazniku v cerkvi sv. Petra v Ljubljani zbralo blizu sto zdravnikov in zdravstvenih delavcev. Prišli so se srečat s prijatelji, se odmaknit od vsakodnevnega vrveža v liturgijsko simboliko, predvsem pa razmišljat o smislu zdravniškega poklica, zlasti v luči (krščanske) presežnosti.
Somaševanje je ob g. Miru Šlibarju in p. Danilu Holcu vodil upokojeni mariborski nadškof dr. Marjan Turnšek. V homiliji je poudaril veliko vlogo vseh vernikov, ki delajo v zdravstvu, saj se po njih Bog na poseben način dotika človeka. Škof je povabil zbrane, naj v bolniku vidijo Božjo podobo, po kateri smo vsi ustvarjeni. Z izbranimi in Božjega sonca polnimi glasovi je bogoslužje obogatilo petje zdravniškega kvarteta Bitenc.
Po maši je sledila kratka akademija. Zdravnica Mateja Lasič se je predstavila na klavirju, glasbeni del pa sta zaokrožila študenta medicine Jure Puc na harfi in Brina Šket, mezzosopran.
Zdravnik Klemen Aleš Pilih je zbrane pozval, naj ne razmišljajo le o tehnoloških, tehničnih in organizacijskih napredkih, saj je včasih dovolj že majhna sprememba v odnosu do bolnika. “Bodimo uresničevalci Božje volje po medsebojni ljubezni in naj bodo naša delovišča svetišča za vse, ki potrebujejo uteho ob svoji bolezni,” je razmišljanje, kako Dobro še izboljšati, sklenil dr. Pilih.
Nagovorom in glasbenim točkam je sledilo prijetno druženje, ki ga je letos omogočilo Združenje slovenskih katoliških zdravnikov. Prihodnje leto, 26. 9. 2018, se zagotovo spet srečamo.
Petra Grimani (tu objavljeno 4. 10. 2017)