Domov arrow vsi dogodki arrow Sre─Źanje zdravstvenih delavcev in poglobitev poklicne identitete v lu─Źi kr┼í─Źanstva
Sre─Źanje zdravstvenih delavcev in poglobitev poklicne identitete v lu─Źi kr┼í─Źanstva
26. 9. 2017 je v cerkvi svetega Petra in v sosednji ┼żupnijski dvorani potekala sveta ma┼ía in akademija na ─Źast svetih Kozme in Damijana, zavetnikov zdravnikov. Pod geslom Dobro ┼íe izbolj┼íati smo razmi┼íljali o vlogi kristjana v te┼żkem, a lepem poklicu.
Brata Kozma in Damijan sta kot zdravnika delovala v pozni antiki, nekako v pokrajini, kjer poteka danes meja med nemirnima Tur─Źijo in Sirijo. Brata sta si z vestnim opravljanjem zdravni┼íkega poklica pridobila sloves svetih mo┼ż. A tudi njun ─Źas so zaznamovali nemiri in nasilje in brata so usmrtili med enim od preganjanj kristjanov. Ker je njuno ┼żivljenje zaznamovala mo─Źna kr┼í─Źanska vera, so ju na koncu starega veka za─Źeli slaviti kot mu─Źenca in ju postavili za zavetnika zdravni┼íkega poklica. V srednjem veku so ustanavljali zelo priljubljene kozmo-damijanske bratov┼í─Źine tudi na Kranjskem, kar lahko ┼ítejemo za prvo zdravni┼íko zdru┼żenje na Kranjskem.
Deluje v dana┼ínjem ─Źasu religiozna slovesnost na ─Źast svetima Kozmi in Damijanu kot anahronizem? Nikakor ne.
Zato se je ob njunem prazniku v cerkvi sv. Petra v Ljubljani zbralo blizu sto zdravnikov in zdravstvenih delavcev. Pri┼íli so se sre─Źat s prijatelji, se odmaknit od vsakodnevnega vrve┼ża v liturgijsko simboliko, predvsem pa razmi┼íljat o smislu zdravni┼íkega poklica, zlasti v lu─Źi (kr┼í─Źanske) prese┼żnosti.
Soma┼íevanje je ob g. Miru ┼álibarju in p. Danilu Holcu vodil upokojeni mariborski nad┼íkof dr. Marjan Turn┼íek. V homiliji je poudaril veliko vlogo vseh vernikov, ki delajo v zdravstvu, saj se po njih Bog na poseben na─Źin dotika ─Źloveka. ┼ákof je povabil zbrane, naj v bolniku vidijo Bo┼żjo podobo, po kateri smo vsi ustvarjeni. Z izbranimi in Bo┼żjega sonca polnimi glasovi je bogoslu┼żje obogatilo petje zdravni┼íkega kvarteta Bitenc.
Po ma┼íi je sledila kratka akademija. Zdravnica Mateja Lasi─Ź se je predstavila na klavirju, glasbeni del pa sta zaokro┼żila ┼ítudenta medicine Jure Puc na harfi in Brina ┼áket, mezzosopran.
Zdravnik Klemen Ale┼í Pilih je zbrane pozval, naj ne razmi┼íljajo le o tehnolo┼íkih, tehni─Źnih in organizacijskih napredkih, saj je v─Źasih dovolj ┼że majhna sprememba v odnosu do bolnika. ÔÇťBodimo uresni─Źevalci Bo┼żje volje po medsebojni ljubezni in naj bodo na┼ía delovi┼í─Źa sveti┼í─Źa za vse, ki potrebujejo uteho ob svoji bolezni,ÔÇŁ je razmi┼íljanje, kako Dobro ┼íe izbolj┼íati, sklenil dr. Pilih.
Nagovorom in glasbenim to─Źkam je sledilo prijetno dru┼żenje, ki ga je letos omogo─Źilo Zdru┼żenje slovenskih katoli┼íkih zdravnikov. Prihodnje leto, 26. 9. 2018, se zagotovo spet sre─Źamo.
Petra Grimani (tu objavljeno 4. 10. 2017)