Domov arrow vsi dogodki arrow Slovenski katoliški zdravniki smo zaskrbljeni zaradi stanja duha v naši državi.
Slovenski katoliški zdravniki smo zaskrbljeni zaradi stanja duha v naši državi.
Zgroženi smo nad obtožbami, ki so se zgrnile nad p. dr. Tadeja Strehovca: osnovni problem naj bi bil, da so na spletnem portalu, katerega lastnik je, objavili seznam oseb, ki se zavzemajo za splav. Objavljeni seznam je bil povzet po tedniku Mladina. Če je resničen in navedene osebe res zagovarjajo splav, v čem je potem težava? V zavzemanju za kulturo življenja, ki je povsem v nasprotju s kulturo smrti?
Če je bil sporen način objavljanja imen, se človek sprašuje, kje je bilo sodstvo takrat, ko je zagorel strunjanski križ? Ali ko je glasbena skupina naslovnico svoje zgoščenke opremila z gnusno spremenjenim slovenskim simbolom brezjanske božje poti in s tem prizadela slovenske kristjane? Ali ko je znana umetnica izjavila, da »čuti za svojo državljansko dolžnost, da sovraži cerkev«? Ali ko je ta ista gospa, sicer Prešernova nagrajenka, obžalovala, da nekoga niso 'abortirali takoj po spočetju«, samo zato, ker ji njegov način razmišljanja in njegova dejavnost nista bila všeč?
Po drugi strani z družbenega omrežja Facebook izgine predavanje uglednega pravnika, ustavnega sodnika, ddr. Klemna Jakliča, z utemeljitvijo, da je v nasprotju s standardi, ki jih zagovarja naša družba !?? Oznaka 'sovražni govor' velja torej le, če je nasprotju z mnenjem struktur, ki imajo v naši državi glavno besedo. Delitev na naše in vaše, ki je postala glavni kriterij pri izbiri ljudi na ključnih položajih, ne njihova strokovnost, postaja patološka. Ideološko izključevanje ima za cilj, ustrahovati in doseči pri ljudeh samocenzuro. Tako daleč gre, da za ohranitev oblasti poseže tudi po medijskem umoru, pa čeprav se poslužuje laži in insceniranih procesov, nad katerimi se zgražajo pošteni pravniki pri nas in v tujini, saj temeljijo na 'neznanih krajih, neznanih časih, prejetih obljubah(!?) neznanih vsot denarja' … Pa žrtve niso le politiki, so tudi drugi. Primer Ivan Radan. Primer Milko Novič. Primer Martin Uhernik … Nobena odškodnina ne more odtehtati pekla, skozi katerega so šli omenjeni, niti jim povrniti izgubljenega časa in ugleda …
Dvojna morala. Dvojna merila. Oboje je še posebej prišlo do izraza pri napadih na uglednega novinarja in zgodovinarja dr. Jožeta Možino in njegovega kolego iz zgodovinarskih vrst, raziskovalca in strokovnjaka za novejšo zgodovino, dr. Jožeta Dežmana ob intervjuju na TV Slovenija 1.
Šlo je za prave pogrome proti obema uglednima strokovnjakoma, čeprav je intervjuvanec, dr. Jože Dežman, postregel z ugotovljenimi, preverjenimi in dokazanimi, torej že znanimi dejstvi z enim samim ciljem: spregovoriti o objektivni RESNICI.
Potem ko je naš narod leta, desetletja živel pod strahovlado enoumja in je že kazalo, da se je končno osvobodil in osamosvojil, in je zato sposoben ustvariti državo, temelječo na poštenosti, resnicoljubnosti in spoštovanju človekovih pravic, tak pogrom toliko bolj preseneča, saj tepta te vzvišene cilje, ki bi hkrati morali biti samoumevni temelj zdrave družbe.
Namesto da bi se odkrito in pogumno soočili z resničnimi problemi, potekajo žolčne razprave o tem, ali je domislica dekana ene slovenskih fakultet, da se vsi dokumenti vsem, tudi moškim, izdajajo v ženski obliki, utemeljena in smiselna. Razprave so brezplodne, saj obvelja dekanova odločitev, naj bo še tako absurdna in povsem v nasprotju z zdravo pametjo. Človek dobi občutek, da se žal vse, če parafraziramo Prešerna, »v strup sprevrača«: o strahovladi, ki da je ne bo dopustil, svobodno in brez priziva govori župan naše prestolnice na nacionalki tik pred parlamentarnimi volitvami, pri čemer s prstom kaže na vodjo opozicije. Strahovlada? Za koga? Kdaj? Za čas, ko je Slovenija predsedovala Evropski uniji in imela ugled v svetu, ki je v naslednjih letih močno upadel? – In potem obračanje hrbta temu istemu opozicijskemu voditelju s strani večine strank, kot bi bil kužen, čeprav je njegova stranka dobila največ glasov, samo zato, ker je drugačen, ker misli drugače kot politična večina, ker – za razliko od mnogih drugih – ne misli na svoje koristi (čeprav se mu ves čas očita prav to in se ga za vsako malenkost sodno preganja, demonizira in kompromitira), ampak na Slovenijo, na narod, na ljudi; ti so država.
In narod? Kdaj bo spregledal? Kdaj bo nehal dopuščati pranje možganov? Kdaj se bo otresel dediščine preteklosti, enoumja, ki mu je tako dolgo naganjalo strah v kosti, se prebudil in začel končno misliti s svojo glavo?
ZSKZ, mag. Alenka Hoefferle Felc, dr. med.
14. 11. 2018