Domov arrow vsi dogodki arrow Pape┼żeva sporo─Źila na temo zdravja
Pape┼żeva sporo─Źila na temo zdravja
Pape┼ż sprejel predstavnike italijanskega Katoli┼íkega zdru┼żenja zdravstvenih delavcev

VATIKAN (petek, 17. maj 2019, RV) ÔÇô ┬╗Dragi bratje in sestre! Pozdravljam vse vas, ─Źlane Katoli┼íkega zdru┼żenja zdravstvenih delavcev in ┼íe posebej va┼íega predsednika, ki se mu zahvaljujem za njegove besede in mi je tudi rekel, da me ima rad in da me imate radi tudi vi. Pozdravljam tudi cerkvenega svetovalca.┬ź S temi besedami je pape┼ż Fran─Źi┼íek v dvorani Klementini pozdravil okoli 300 predstavnikov italijanskega Katoli┼íkega zdru┼żenja zdravstvenih delavcev (ACOS).

Vesel sem, da se lahko z vami sre─Źam ter podelim z vami namero, da branite in pospe┼íujete ┼żivljenje, za─Źen┼íi pri tistih, ki so najmanj za┼í─Źiteni ali najbolj potrebni pomo─Źi, ker so bolni ali ostareli ali odrinjeni na rob, ali tisti, ki pridejo na plano in prosijo, da bi bili sprejeti in negovani. Vsem tem na razli─Źne na─Źine nudite nenadomestljivo oskrbo kot zdravstveni delavci vsaki─Ź, ko jim nudite zdravstveno nego, ki jo potrebujejo, ali svojo bli┼żino, ki jih dr┼żi pokonci v njihovi krhkosti.

Spomin 40-obletnice ustanovitve ACOS-a nas spodbuja v zahvalo Gospodu za vse to, kar ste prejeli od zdru┼żenja in za vse, kar vam je omogo─Źilo, da ste v tem ─Źasu delali na izbolj┼íavah zdravstvenega sistema in pogojev za delo vseh zdravstvenih delavcev, kakor tudi za stanje bolnikov ter njihovih doma─Źih, ki so prvi naslovljenci va┼íega prizadevanja.

Praksa ugovora vesti
V zadnjih desetletjih se je sistem zdravstvene oskrbe in nege radikalno spremenil in s tem sta se spremenila tudi na─Źina, kako razumeti zdravstvo in odnos sam z bolnikom. Tehnologija je dosegla neverjetne in nepri─Źakovane cilje in tako odprla pot novim tehnikam diagnoz in nege, prina┼íajo─Ź s seboj vedno bolj probleme eti─Źnega zna─Źaja. Saj mnogi zagovarjajo, da je katera koli mo┼żnost, ponujena s strani tehnike, sama po sebi moralno uresni─Źljiva, toda v resnici je potrebno vsak zdravni┼íki postopek ali poseg na ─Źlove┼íkem bitju najprej z pozornostjo preveriti, ─Źe dejansko spo┼ítuje ┼żivljenje in ─Źlove┼íko dostojanstvo. Praksa ugovora vesti, ki se jo dandanes postavlja pod vpra┼íaj, torej praksa ugovora vesti v skrajnih primerih, ko je v nevarnosti integriteta ─Źlove┼íkega bitja, je utemeljena na osebni zahtevi, da se ne deluje na na─Źin, ki ni skladen z lastnim eti─Źnim prepri─Źanjem ter je tudi znamenje za tisto zdravstveno okolje samo, kakor tudi za same paciente ter njihove dru┼żine.

Na─Źin izvajanja ugovora vesti
Izbiro ugovora vesti pa, ko je potreben, je potrebno udejanjiti s spo┼ítovanjem, da ne postane povod za zani─Źevanje ali oholost do tega, kar je potrebno storiti s poni┼żnostjo, da se ne povzro─Źi v tistem, ki vas opazuje, enako zani─Źevanje, ki bi prepre─Źilo razumevanje va┼íih resni─Źnih povodov. Zato je vedno bolje iskati dialog predvsem s tistimi, ki imajo druga─Źna stali┼í─Źa in prisluhniti njihovemu zornemu kotu ter predstaviti svojega, a ne kot nekdo, ki se povzpne na katedro, temve─Ź kot tisti, ki se zavzema za resni─Źno dobro oseb. Biti sopotniki tistemu, ki nam je ob strani, ┼íe posebej zadnjim, najbolj pozabljenim, izklju─Źenim, je najbolj┼íi na─Źin za razumevanje v polnosti in z resnico razli─Źne situacije in moralno dobro, ki je v tem.

Marijino brezmade┼żno srce njihov zavetnik
Dragi prijatelji, s svojo molitvijo vas spremljam pri tej dragoceni nalogi pri─Źevanja. Izro─Źam vas Marijinemu brezmade┼żnemu srcu, kateremu je va┼íe zdru┼żenje posve─Źeno. To srce, ki je na jasen na─Źin udejanjalo sprejemanje in dejavno ljubezen, naj ostane vedno za nas zato─Źi┼í─Źe med napori in zgled slu┼żenja bratom in sestram. Prosim vas, ne pozabite moliti zame in pojdite naprej. Hvala!

(tu objavljeno 20. 5. 2019)
O darovanju organov: Iti onkraj sebe in se odpreti za dobro drugega

Sobota, 13. aprila 2019

Darovanje organov kot izraz vesoljnega bratstva
Razvoj medicine na podro─Źju transplantacije organov je omogo─Źil, da se po smrti lahko darujejo organi ter se tako re┼íi ┼żivljenja drugih ljudi ali pa se ohrani, obnovi in izbolj┼ía zdravstveno stanje mnogih bolnih oseb, ki nimajo druge alternative. Kot je zatrdil pape┼ż Fran─Źi┼íek med avdienco, ┬╗darovanje organov predstavlja dru┼żbeno potrebo, kajti kljub razvoju mnogih oblik zdravljenja ostaja potreba po organih velika. Pomen darovanja za darovalca, za prejemnika, za dru┼żbo se ne iz─Źrpa s svoj 'koristnostjo', saj gre za izku┼ínje, ki so ─Źlove┼íko zelo globoke in polne ljubezni in altruizma. Darovanje pomeni gledati in iti ─Źez sebe, onkraj individualnih potreb in se velikodu┼íno odpreti za ┼íir┼íe dobro. S tega vidika se darovanje organov ne ka┼że samo kot dejanje dru┼żbene odgovornosti, ampak kot izraz vesoljnega bratstva, ki med seboj povezuje vse mo┼íke in ┼żenske.┬ź

Za moje dobro in dobro drugega
V zvezi s tem Katekizem katoli┼íke Cerkve u─Źi, da je ┬╗darovanje organov po smrti plemenito in zaslu┼żno dejanje, ki ga je treba spodbujati kot velikodu┼íni izraz solidarnosti┬ź. V skladu z nelo─Źljivo odnosno razse┼żnostjo ─Źloveka, vsak med nami realizira samega sebe tudi preko sodelovanja v realizaciji dobrega drugih. Vsak subjekt predstavlja dobro ne samo zase, ampak za celotno dru┼żbo. Od tu izhaja smisel prizadevanja za doseganje dobrega za bli┼żnjo osebo.

Darovanje organov mora ostati zastonjsko dejanje
V okro┼żnici Evangelium vitae je sv. Janez Pavel II. zapisal, da si med dejanji, ki podpirajo avtenti─Źno kulturo ┼żivljenja, posebno spo┼ítovanje zaslu┼żi ┬╗darovanje organov, opravljeno v eti─Źno sprejemljivih oblikah ÔÇô in to je treba poudariti ÔÇô, da bi bolnikom, ki so pogosto brez upanja, ponudili mo┼żnost za zdravje in celo za ┼żivljenje┬ź. Po Fran─Źi┼íkovih besedah je zato pomembno, da darovanje organov ostane zastonjsko dejanje in ne pla─Źljivo: ┬╗Vsaka oblika spreminjanja ─Źlove┼íkega telesa ali njegovega dela v potro┼íno blago je nasprotna ─Źlovekovemu dostojanstvu. Pri darovanju krvi ali darovanju telesnih organov je treba spo┼ítovati eti─Źno in versko perspektivo.┬ź

Pri vernikih gre za darovanje Gospodu
Kar se ti─Źe oseb, ki nimajo religiozne vere, mora gesta do bratov v stiski biti izvr┼íena na osnovi ideala o nesebi─Źni ─Źlove┼íki solidarnosti. Verniki so poklicani, da to ┼żivijo kot darovanje Gospodu, ki se je poistovetil s tistimi, ki trpijo zaradi bolezni, prometnih nesre─Ź ali nezgod na delovnem mestu. Za Jezusove u─Źence je lepo, ─Źe darujejo svoje organe, v skladu z zakoni in moralo, kajti gre za dar trpe─Źemu Gospodu, ki je rekel, da vse, kar smo storili bratu v stiski, smo storili Njemu.

Krepitev kulture darovanja, upanja in ┼żivljenja
Kot je zatrdil pape┼ż, je pomembno promovirati kulturo darovanja organov, ki preko informacij, ozave┼í─Źanja in stalnega prizadevanja podpira darovanje nekega dela lastnega telesa, brez tveganja ali pretiranih posledic, v ─Źasu ┼żivljenja in po smrti. ┬╗Iz na┼íe smrti in na┼íega darovanja lahko izvirata ┼żivljenje in zdravje za druge, bolne in trpe─Źe, s ─Źimer se spodbuja krepitev kulture pomo─Źi, darovanja, upanja in ┼żivljenja. Pred gro┼żnjami proti ┼żivljenju, ki smo jim ┼żal pri─Źa vsak dan, kakor v primerih sprava in evtanazije, dru┼żba potrebuje te konkretne geste solidarnosti in velikodu┼íne ljubezni.┬ź

Gospod nam bo povrnil
Pape┼ż Fran─Źi┼íek je zbrane spodbudil, naj si ┼íe naprej prizadevajo za za┼í─Źito in promocijo ┼żivljenja preko darovanja organov. Spomnil je ┼íe na Jezusove besede: ┬╗Dajajte in se vam bo dalo; dobro, potla─Źeno, potreseno in zvrhano mero vam bodo nasuli v naro─Źje┬ź (Lk 6,38). ┬╗Popla─Źani bomo od Boga v skladu z iskreno in konkretno ljubeznijo, ki jo izkazujemo do svojega bli┼żnjega,┬ź je sklenil sveti o─Źe.

(tu objavljeno 19. 4. 2019)