Domov arrow vsi dogodki arrow Medicina in kr┼í─Źanstvo: sedmi Hipokratov ve─Źer v spomin p. Marijana ┼áefa
Medicina in kr┼í─Źanstvo: sedmi Hipokratov ve─Źer v spomin p. Marijana ┼áefa
Zdru┼żenje slovenskih katoli┼íkih zdravnikov (ZSKZ) in Dom sv. Jo┼żef sta 15.marca 2017 v Celju organizirala sedmi Hipokratov ve─Źer z naslovom Medicina in kr┼í─Źanstvo. Posve─Źen je bil spominu na zdravnika in duhovnika p. Marijana ┼áefa (1932-2015). Ta Hipokratov ve─Źer, ki ga je s ob─Źuteno povezovala mag. Alenka Hoefferle-Felc dr.med., smo organizirali z namenom, da bi strokovna in lai─Źna javnost spoznala dragoceni zaklad njegovega delovanja in ┼żivljenjskega pri─Źevanja.
Njegovo ┼żivljenjsko pot in mnogovrstne dejavnosti je orisal p.dr.Lojze Bratina,sobrat jezuit,ki ga je osebno dobro poznal.P.Marijan ┼áef se je rodil leta 1932 v Bre┼żicah.Njegov o─Źe je bil pekovski mojster.┼Że v doma─Źo dru┼żini je spoznaval povezanost med delom in molitvijo.Izkusil je iskreno,preprosto vernost star┼íev.Odlo─Źilno vlogo,da se je odlo─Źil za duhovnika,je odigrala molitev njegove mame.A ┼íeprej je naredil ovinek na Medicinsko fakulteto od leta 1951 do leta 1957.Leta 1958 je vstopil v noviciat k jezuitom v Zagrebu,kjer je ┼ítudiral filozofijo in teologijo.Leta 1966 je bil posve─Źen v duhovnika.┼Żelel si je specializirati psihiatrijo,a je bil zavrnjen.P.Marijan ┼áef pravi:"Bogu se zahvaljujem,da sem mogel poznati globine bolezni ─Źloveka in globine odre┼íenja,ki jih prina┼ía Jezus,najve─Źji Zdravnik."Leta 1970 je organiziral prvo povojno romanje bolnikov in invalidov v Lurd in nato ┼íe trikrat.Imel je izjemen ─Źut za ─Źloveka v stiski.Leta 1990 je bil soustanovitelj Slovenske Karitas.Leta 1995 je od┼íel za 6 let v Sarajevo,kjer je predano celil povojne rane v ekumenskem duhu .Za invalide,ki so zaradi eksplozij ostali brez rok,nog,o─Źi,je organiziral strokovno pomo─Ź.Organiziral je tudi skupino psihologov za pomo─Ź otrokom,ki jih je vojna mo─Źno prizadela.Po vrnitvi iz Sarajeva se je posve─Źal molitvi za notranje ozdravljenje.Od leta 2002 do leta 2005 je v Sloveniji vodil Jezutsko slu┼żbo za begunce.Vedno je bil pokon─Źen ─Źlovek,mile besede,dober poslu┼íalec,─Źlovekoljuben,a neomajne dr┼że.Ker je pogosto kle─Źal pred Bogom,se ni nikoli bal stati pred nikomer.
Metka Klevi┼íar,dr.med. je prikazala vlogo p. Marijana ┼áefa pri oblikovanju zdravstvenega osebja in ┼ítudentov teologije.P.Marijan ┼áef je bil od leta 1971 do leta 1993 predavatelj pastoralne medicine na Teolo┼íki fakulteti v Ljubljani.Vzgajal je desetine generacij slovenskih duhovnikov in zdravstvenega osebja.Z njim je sodelovala 17 let.Zdi se ji,da sta bila v njem dva ─Źloveka.Eden,ki trezno razmi┼ílja in na─Źrtuje(npr. romanja v Lurd,organizacija Karitas) in drugi,ki se odlo─Źa druga─Źe kot ve─Źina.Tisti,ki so sodelovali z njim,so ga v─Źasih te┼żko razumeli.K njemu so prihajale mno┼żice ljudi v stiski,nanj so se obra─Źali tudi ┼ítevilni zdravniki za duhovne pogovore.Skupaj sta pripravljala vizijo Slovenske Karitas.P. Marijan ┼áef je vodil skupino za ┼ítudente MF in zdravstvene nege.Imel je duhovne vaje za zdravstveno osebje in sodeloval pri pripravi na zakon.Bil je glavni pobudnik za ustanovitev ZSKZ.Napisal je 4 knjige (Bolan sem bil in ste me obiskali,Diakonija-kr┼í─Źanska ljubezen do bli┼żnjega,Pastoralna medicina in Medicinska antropologija sa medicinskom etikom).Priredil in prevedel je, skupaj z Metko Klevi┼íar dr.med., naslednja dela:Skrivnost smrti,Pomo─Ź te┼żko bolnim in umirajo─Źim,Ali vera ozdravlja,Pastorala spremljanja in tola┼żenja,Spremljanje te┼żko bolnih in umirajo─Źih,Medicinska etika I.del).V uvodu skripte Pastorala spremljanja in tola┼żenja je zapisal:"Nih─Źe ne dvomi,da je te┼żka bolezen ali ┼żalost sila,ki lahko ─Źloveka zlomi,─Źe ostane sam.─îlove┼íka pomo─Ź tak┼ínim ljudem je tvegana in zahtevna.Kako bi jo mogli bolje opraviti?"
O za─Źetkih romanj v Lurd skozi o─Źi ┼ítudentke medicine je pri─Źevala dr.Jadranka Vrh- Jerman─Źi─Ź,dr.med.Leta 1975 je kot ┼ítudentka medicine s.p. Marijanom ┼áefom romala v Lurd.Romali so z vlakom,700 romarjev,28 vagonov,od tega je bilo 6 vagonov invalidov.Bolnike so spremljali zdravniki,medicinske sestre,duhovniki,┼ítudenti medicine in teologije.┼Że na vlaku so postali skupnost.V Lurdu je ┼ítudentka Jadranka spremljala invalidko na invalidskem vozi─Źku,ki je bila polna notranje svetlobe in energije.Za─Źela se je spra┼íevati:"Kdo sem jaz,da se mi to(invalidnost) ne bi smelo zgoditi ?"Sre─Źanja z bolniki,invalidi,svojci,njihovim ┼żivljenjem in vero so jo zaznamovala za vse ┼żivljenje.V Lurdu je stkala prijateljstva z zdravniki in duhovniki, s katerimi prijateljuje ┼íe danes po 42 letih.V Lurdu je bila prostovoljka in to je ┼íe danes v skupini za samopomo─Ź v Izoli.p.Marijan ┼áef je nanjo naredil izjemen vtis,bil je topel,prijeten sogovornik.V Lurdu se je ponovno soo─Źila z ┼żivljenjem.
O duhovnosti in du┼íevnem zdravju je predaval prof.dr.Borut ┼ákodlar,dr.med.Ko se je kot ┼ítudent MF sre─Źal s p. Marijanom ┼áefom, mu je ta polo┼żil na srce misel,da se mora med simptomi in medicinskimi algoritmi posvetiti ─Źloveku.Prav te klju─Źne duhovne dr┼że,ki zre du┼íevno in telesno,se je izdatno u─Źil tudi pri prof.dr.Levu Mili─Źinskem.Odnosu med duhovnostjo in du┼íevnimi motnjami se lahko pribli┼żamo z ve─Ź strani.Prof.dr.Borut ┼ákodlar dr.med. je izbral tisto,ki izhaja iz klini─Źne prakse.V njej opa┼ża,da ljudje ob svojih telesnih ali du┼íevnih obolenjih,posebej ─Źe so ta kroni─Źne narave,i┼í─Źejo duhovne razlage in razglede.Svojo stisko osmi┼íljajo v duhovnih koordinatah.Najbolj ranljivi med du┼íevno bolnimi so najbolj odprti za duhovna vpra┼íanja.Ali je med misti─Źnimi in psihoti─Źnimi stanji velika lo─Źnica ali tanka ─Źrta? Ena glavnih lo─Źnic je ravno zmo┼żnost prenesti pridobljeno spoznanje oz.uvid v svoje ┼żivljenje in do drugih ljudi.Ameri┼íki religiolog Joseph Campbella pravi,da se mistik v misti─Źnem stanju najde,psihotik pa izgubi.Duhovni viri mo─Źi imajo na─Źeloma ugoden u─Źinek na potek du┼íevnih motenj in telesnih bolezni.Do ugodnega u─Źinka vodijo:skupnost in ob─Źutki pripadnosti,duhovni spremljevalec in odnos z njim,molitev in meditacija,spoznanje oz.uvid,ki slu┼żita kot orientacija in smisel.Tudi v na┼íem kulturnem okolju bi bilo potrebno povezati duhovna izro─Źila in psihoterapevtsko prakso.─îe terapevt zanemari duhovnost,dobi manj pomembnih anamnesti─Źnih podatkov,ima manj┼íi dostop za dobro terapevtsko delovno zvezo in manj┼íi dostop do pacientovih virov mo─Źi.Duhovnost nam lahko da klju─Źne informacije o ─Źloveku in je glavni vir upanja.Svojo vlogo odigrava skozi osebno nagovorjenost in navdih.
Po predstavitvah je bil pogovor s poslu┼íalci,ki so pri─Źevali kako ,kje in kdaj so se sre─Źevali s p.Marijanom ┼áefom.Vsem je dajal plemenit zgled,kako vzpostaviti oseben in ─Źlove┼íko topel odnos s ─Źlovekom v stiski.┼Że sedaj vas v imenu ZSKZ vabim na osmi Hipokratov ve─Źer,ki bo14.3.2018 v Domu sv.Jo┼żef v Celju.Posve─Źen bo vedno aktualni temi- MINEVANJU.
Janta Ah─Źin, dr. med. (objavljeno 1. maja 2017)