Domov arrow vsi dogodki arrow MEDICINA IN KRŠČANSTVO: SEDMI HIPOKRATOV VEČER V SPOMIN P. MARIJANA ŠEFA
MEDICINA IN KRŠČANSTVO: SEDMI HIPOKRATOV VEČER V SPOMIN P. MARIJANA ŠEFA
Združenje slovenskih katoliških zdravnikov (ZSKZ) in Dom sv. Jožef sta 15.marca 2017 v Celju organizirala sedmi Hipokratov večer z naslovom Medicina in krščanstvo. Posvečen je bil spominu na zdravnika in duhovnika p. Marijana Šefa (1932-2015). Ta Hipokratov večer, ki ga je s občuteno povezovala mag. Alenka Hoefferle-Felc dr.med., smo organizirali z namenom, da bi strokovna in laična javnost spoznala dragoceni zaklad njegovega delovanja in življenjskega pričevanja.
Njegovo življenjsko pot in mnogovrstne dejavnosti je orisal p.dr.Lojze Bratina,sobrat jezuit,ki ga je osebno dobro poznal.P.Marijan Šef se je rodil leta 1932 v Brežicah.Njegov oče je bil pekovski mojster.Že v domačo družini je spoznaval povezanost med delom in molitvijo.Izkusil je iskreno,preprosto vernost staršev.Odločilno vlogo,da se je odločil za duhovnika,je odigrala molitev njegove mame.A šeprej je naredil ovinek na Medicinsko fakulteto od leta 1951 do leta 1957.Leta 1958 je vstopil v noviciat k jezuitom v Zagrebu,kjer je študiral filozofijo in teologijo.Leta 1966 je bil posvečen v duhovnika.Želel si je specializirati psihiatrijo,a je bil zavrnjen.P.Marijan Šef pravi:"Bogu se zahvaljujem,da sem mogel poznati globine bolezni človeka in globine odrešenja,ki jih prinaša Jezus,največji Zdravnik."Leta 1970 je organiziral prvo povojno romanje bolnikov in invalidov v Lurd in nato še trikrat.Imel je izjemen čut za človeka v stiski.Leta 1990 je bil soustanovitelj Slovenske Karitas.Leta 1995 je odšel za 6 let v Sarajevo,kjer je predano celil povojne rane v ekumenskem duhu .Za invalide,ki so zaradi eksplozij ostali brez rok,nog,oči,je organiziral strokovno pomoč.Organiziral je tudi skupino psihologov za pomoč otrokom,ki jih je vojna močno prizadela.Po vrnitvi iz Sarajeva se je posvečal molitvi za notranje ozdravljenje.Od leta 2002 do leta 2005 je v Sloveniji vodil Jezutsko službo za begunce.Vedno je bil pokončen človek,mile besede,dober poslušalec,človekoljuben,a neomajne drže.Ker je pogosto klečal pred Bogom,se ni nikoli bal stati pred nikomer.
Metka Klevišar,dr.med. je prikazala vlogo p. Marijana Šefa pri oblikovanju zdravstvenega osebja in študentov teologije.P.Marijan Šef je bil od leta 1971 do leta 1993 predavatelj pastoralne medicine na Teološki fakulteti v Ljubljani.Vzgajal je desetine generacij slovenskih duhovnikov in zdravstvenega osebja.Z njim je sodelovala 17 let.Zdi se ji,da sta bila v njem dva človeka.Eden,ki trezno razmišlja in načrtuje(npr. romanja v Lurd,organizacija Karitas) in drugi,ki se odloča drugače kot večina.Tisti,ki so sodelovali z njim,so ga včasih težko razumeli.K njemu so prihajale množice ljudi v stiski,nanj so se obračali tudi številni zdravniki za duhovne pogovore.Skupaj sta pripravljala vizijo Slovenske Karitas.P. Marijan Šef je vodil skupino za študente MF in zdravstvene nege.Imel je duhovne vaje za zdravstveno osebje in sodeloval pri pripravi na zakon.Bil je glavni pobudnik za ustanovitev ZSKZ.Napisal je 4 knjige (Bolan sem bil in ste me obiskali,Diakonija-krščanska ljubezen do bližnjega,Pastoralna medicina in Medicinska antropologija sa medicinskom etikom).Priredil in prevedel je, skupaj z Metko Klevišar dr.med., naslednja dela:Skrivnost smrti,Pomoč težko bolnim in umirajočim,Ali vera ozdravlja,Pastorala spremljanja in tolaženja,Spremljanje težko bolnih in umirajočih,Medicinska etika I.del).V uvodu skripte Pastorala spremljanja in tolaženja je zapisal:"Nihče ne dvomi,da je težka bolezen ali žalost sila,ki lahko človeka zlomi,če ostane sam.Človeška pomoč takšnim ljudem je tvegana in zahtevna.Kako bi jo mogli bolje opraviti?"
O začetkih romanj v Lurd skozi oči študentke medicine je pričevala dr.Jadranka Vrh- Jermančič,dr.med.Leta 1975 je kot študentka medicine s.p. Marijanom Šefom romala v Lurd.Romali so z vlakom,700 romarjev,28 vagonov,od tega je bilo 6 vagonov invalidov.Bolnike so spremljali zdravniki,medicinske sestre,duhovniki,študenti medicine in teologije.Že na vlaku so postali skupnost.V Lurdu je študentka Jadranka spremljala invalidko na invalidskem vozičku,ki je bila polna notranje svetlobe in energije.Začela se je spraševati:"Kdo sem jaz,da se mi to(invalidnost) ne bi smelo zgoditi ?"Srečanja z bolniki,invalidi,svojci,njihovim življenjem in vero so jo zaznamovala za vse življenje.V Lurdu je stkala prijateljstva z zdravniki in duhovniki, s katerimi prijateljuje še danes po 42 letih.V Lurdu je bila prostovoljka in to je še danes v skupini za samopomoč v Izoli.p.Marijan Šef je nanjo naredil izjemen vtis,bil je topel,prijeten sogovornik.V Lurdu se je ponovno soočila z življenjem.
O duhovnosti in duševnem zdravju je predaval prof.dr.Borut Škodlar,dr.med.Ko se je kot študent MF srečal s p. Marijanom Šefom, mu je ta položil na srce misel,da se mora med simptomi in medicinskimi algoritmi posvetiti človeku.Prav te ključne duhovne drže,ki zre duševno in telesno,se je izdatno učil tudi pri prof.dr.Levu Miličinskem.Odnosu med duhovnostjo in duševnimi motnjami se lahko približamo z več strani.Prof.dr.Borut Škodlar dr.med. je izbral tisto,ki izhaja iz klinične prakse.V njej opaža,da ljudje ob svojih telesnih ali duševnih obolenjih,posebej če so ta kronične narave,iščejo duhovne razlage in razglede.Svojo stisko osmišljajo v duhovnih koordinatah.Najbolj ranljivi med duševno bolnimi so najbolj odprti za duhovna vprašanja.Ali je med mističnimi in psihotičnimi stanji velika ločnica ali tanka črta? Ena glavnih ločnic je ravno zmožnost prenesti pridobljeno spoznanje oz.uvid v svoje življenje in do drugih ljudi.Ameriški religiolog Joseph Campbella pravi,da se mistik v mističnem stanju najde,psihotik pa izgubi.Duhovni viri moči imajo načeloma ugoden učinek na potek duševnih motenj in telesnih bolezni.Do ugodnega učinka vodijo:skupnost in občutki pripadnosti,duhovni spremljevalec in odnos z njim,molitev in meditacija,spoznanje oz.uvid,ki služita kot orientacija in smisel.Tudi v našem kulturnem okolju bi bilo potrebno povezati duhovna izročila in psihoterapevtsko prakso.Če terapevt zanemari duhovnost,dobi manj pomembnih anamnestičnih podatkov,ima manjši dostop za dobro terapevtsko delovno zvezo in manjši dostop do pacientovih virov moči.Duhovnost nam lahko da ključne informacije o človeku in je glavni vir upanja.Svojo vlogo odigrava skozi osebno nagovorjenost in navdih.
Po predstavitvah je bil pogovor s poslušalci,ki so pričevali kako ,kje in kdaj so se srečevali s p.Marijanom Šefom.Vsem je dajal plemenit zgled,kako vzpostaviti oseben in človeško topel odnos s človekom v stiski.Že sedaj vas v imenu ZSKZ vabim na osmi Hipokratov večer,ki bo14.3.2018 v Domu sv.Jožef v Celju.Posvečen bo vedno aktualni temi- MINEVANJU.
Janta Ahčin, dr. med. (objavljeno 1. maja 2017)