Domov arrow O nas arrow Kdo smo
Kdo smo

Združenje slovenskih katoliških zdravnikov je stanovsko združenje, ki povezuje katoliške zdravnike, zobozdravnike in druge zdravstvene delavce.

Naše društvo je neprofitno, nepolitično, prostovoljno in si je zastavilo naslednje cilje:

- spodbujanje katoliške etike v zdravstvu
- skrb za osebno duhovno rast članov društva
- izobraževanje članov po načelih medicinske etike
- oblikovanje mnenj z vidika medicinsko moralno-etičnih vprašanj ob upoštevanju nauka Cerkvenega učiteljstva
- zagotavljanje verodostojnih poročil in praktičnih nasvetov z medicinsko moralnega področja slovenski Cerkvi
- zastopanje katoliških načel na medicinskem področju v družbi
- sodelovanje z drugimi katoliškimi društvi
- povezovanje z evropsko in mednarodno zvezo združenj katoliških zdravnikov FEAMC in FIAMC.


Društvo, ki se je  ustanovilo 6.oktobra leta 1990 ima 120 članov. Povezovanje katoliških zdravstvenih delavcev je začel konec 60.let prejšnjega stoletja p.dr.marjan Šef. Kot teolog in zdravnik je razmišljal o ustvarjalnem odnosu in dialogu med krščanstvom in medicino. Iz neformalnega povezovanja na zanimivih medicinsko-etičnih pogovorih in poznejše možnosti, da so tudi zdravstveni delavci obiskovali njegova predavanja pastoralne medicine na Teološki fakulteti, se je organizirala skupna in ustanovila društvo.
Prva leta smo imeli 1 - 2 predavanji letno, nato je sledilo triletno obdobje mesečnih klubskih večerov ( 8 x letno), od leta 1995 občasno izdajamo interno glasilo ECCE HOMO. Na ta način so cilji društva dosegljivi širšemu krogu članov in drugih kolegov.
Leta 1992 smo bili sprejeti v FEAMC in dve leti kasneje v FIAMC. Do leta 2006 smo imeli dokaj redne stike z obema mednarodnima organizacijama in se udeležili več njegovih kongresov.

Etična priporočila za katoliške zdravnike, kot jih je pripravil Biomedicinski etični center FIAMC leta 1990, so naslednja:
Za katoliškega zdravnika je posebna čast, da z zglednim življenjem, pristno ljubeznijo do bolnih, zlasti revnih in zapostavljenih, izpričuje krščansko vero, ne skriva krščanske usmerjenosti in moralnih načel, a vedno upošteva bolnikovo prepričanje.
Ko se katoliški zdravnik trudi, da bi storil vse, kar je v človeških močeh, da odvrne bolezen in ozdravi bolnika, se hkrati zaveda tudi Kristusovih besed: "Brez mene ne morete ničesar storiti."

Zato se z molitvijo vedno priporoča Bogu za pomoč in vodstvo.
 
dr.Majda Klinar