Domov arrow vsi dogodki arrow Poro─Źilo iz XIII. Kongresa FEAMC v Portu na Portugalskem jeseni 2016
Poro─Źilo iz XIII. Kongresa FEAMC v Portu na Portugalskem jeseni 2016
Porto je mesto, po katerem ima Portugalska tudi ime. Pod upravo Porta spada tudi Vila Nova de Gaia, lo─Źi ju reka Duoro. Iz imen Porto in Gaia je nastalo ime za celo dr┼żavo.
Prve pobude za povezovanje razli─Źnih zdru┼żenj zdravnikov so bile podane z ustanovitvijo Mednarodnega tajni┼ítva katoli┼íkih zdravnikov leta 1924, vendar je preko zametkov iz leta 1962 v ┼żelji po evropskem zdru┼żevanju, po prekinitvah zaradi burnega obdobja v Evropi, do prvega kongresa pri┼ílo na Malti 1964, v okviru formalno ustanovljene Zveze evropskih zdru┼żenj katoli┼íkih zdravnikov (FEAMC) ÔÇô pod sedanjim imenom pa v Parizu leta 1971. V svetovnem merilu - v okviru Mednarodne zveze zdru┼żenj katoli┼íkih zdravnikov (FIAMC), pa je bil prvi kongres v Manili leta 1966.

Kongresi FEAMC in FIAMC so na 4 leta. Zadnji FEAMC kongres v Portu je prinesel novo vodstvo. Predsednika francoza Fran├žoisa Blina (anestezist) je zamenjal italijan Vincenzo Defilippis, internist in sodni medicinec. Naslednje leto (2018) spomladi pa bo kongres FIAMC v Zagrebu.
Delavnice na jesenskem kongresu v Portu so prikazale kako so katoli┼íki mladi zdravniki organizirani in kak┼íne projekte imajo. Ob tem so imeli prispevek Hrvati, ki imajo dobro strukturirano zdru┼żenje z veliko aktivnostmi. Predstavnik iz Velike Britanije je povedal za primer specializantke iz Poljske, ki na kro┼żenju ni hotela predpisati abortivne tablete, tako da so sestre morale pono─Źi poklicati konzultanta od doma. Po za─Źetnemu obsojanju so se ji naslednji dan opravi─Źili. Za mlade zdravnike so v Veliki Britaniji imeli enkrat celo delavnice z igranjem vlog, kako odreagirati pri eti─Źnih temah oziroma pri ugovoru vesti.
Druge delavnice in predavanja so bili glede izzivov z migranti, predvsem v lu─Źi katoli┼íkega zdravnika; zdravnik v multikulturni dru┼żbi; etika kr┼í─Źanskih zdravnikov danes; anketa glede za─Źetka ┼żivljenja ÔÇô mnenje zdravnikov v Veliki Britaniji; nadomestno materinstvo v Ukrajini; zakonske dolo─Źbe glede za─Źetka ┼żivljenja v Nem─Źiji; dostojanstvo ┼żivljenja; evtanazija; zdravstvena in socialna oskrba v Amsterdamu s strani dobrodelne organizacije Crosspost; eti─Źne dileme pri robotiki v medicini.
Sprejel nas je Porto┼íki ┼íkof in s svojim obiskom po─Źastil Portugalski kardinal iz Lizbone. Posebno za to prilo┼żnost pa je bil z bogatim repertoarjem organiziran tudi koncert klasi─Źne glasbe s pevskim zborom v cerkvi iz 18. stoletja, Igreja da Lapa.
V kratkem se pri─Źakuje datum za obisk predstavnikov FEAMC pri pape┼żu in morda celo pri novem predsedniku Evropskega parlamenta.
Nasvidenje v Zagrebu spomladi 2018 !
Marko Šimenc, dr. med. (objavljeno 28. 6. 2017)