Domov arrow Vprasanja arrow Oploditev z biomedicinsko pomočjo
Oploditev z biomedicinsko pomočjo
Ko pacient (npr. v splošni amb.) zaprosi za napotnico za "oploditev z biomedic. pomočjo" (t.j. IVF-ET ali še kaj zraven) ali to željo lahko odklonim, ker gre pri tem postopku, vsaj pri nas zaenkrat (kakor vem), za poskuse na zarodkih, torej njihovo spočenjanje in kasneje žal večinsko uničevanje.

 

 

Omenjena dilema se dotika splošne drže katoličanov do postopkov umetne oploditve. Uradno stališče RKC do tega vprašanja najdete na spletni strani: http://aktualno.rkc.si/index.php?id=6632 Na tem mestu lahko zapišem, da se znotraj postopkov umetne oploditve etično dopušča samo homologna umetna osemenitev. To pomeni, da se možu odvzame spolne celice in se jih vnese v rodila žene. Pri tem pride do spočetja v telesu biološke matere na naraven način, hkrati pa se spoštuje človeško življenje od spočetja do naravne smrti in do spočetja pride znotraj zakona dveh poročenih.

Za razliko od tega pa postopek umetne oploditve v epruveti temelji na ustvarjanju večjega števila zarodkov zunaj telesa matere, uničevanju t.i. odvečnih zarodkov ter omogoča ustvarjanje zarodkov s spolnimi celicami neznanega človeka. Prav tako omenjeni postopek daje biologu oz. zdravniku neetično obliko "moči", s katero lahko odloča katero človeško bitje bo omenjene postopke preživelo in katero ne.