Domov arrow Vprasanja arrow Oploditev z biomedicinsko pomo─Źjo
Oploditev z biomedicinsko pomo─Źjo
Ko pacient (npr. v splošni amb.) zaprosi za napotnico za "oploditev z biomedic. pomo─Źjo" (t.j. IVF-ET ali še kaj zraven) ali to ┼żeljo lahko odklonim, ker gre pri tem postopku, vsaj pri nas zaenkrat (kakor vem), za poskuse na zarodkih, torej njihovo spo─Źenjanje in kasneje ┼żal ve─Źinsko uni─Źevanje.

 

 

Omenjena dilema se dotika splošne dr┼że katoli─Źanov do postopkov umetne oploditve. Uradno stališ─Źe RKC do tega vprašanja najdete na spletni strani: http://aktualno.rkc.si/index.php?id=6632 Na tem mestu lahko zapišem, da se znotraj postopkov umetne oploditve eti─Źno dopuš─Źa samo homologna umetna osemenitev. To pomeni, da se mo┼żu odvzame spolne celice in se jih vnese v rodila ┼żene. Pri tem pride do spo─Źetja v telesu biološke matere na naraven na─Źin, hkrati pa se spoštuje ─Źloveško ┼żivljenje od spo─Źetja do naravne smrti in do spo─Źetja pride znotraj zakona dveh poro─Źenih.

Za razliko od tega pa postopek umetne oploditve v epruveti temelji na ustvarjanju ve─Źjega števila zarodkov zunaj telesa matere, uni─Źevanju t.i. odve─Źnih zarodkov ter omogo─Źa ustvarjanje zarodkov s spolnimi celicami neznanega ─Źloveka. Prav tako omenjeni postopek daje biologu oz. zdravniku neeti─Źno obliko "mo─Źi", s katero lahko odlo─Źa katero ─Źloveško bitje bo omenjene postopke pre┼żivelo in katero ne.