Domov arrow Vprasanja
Vprasanja
Neabortivna kontracepcija
Imam bioetično vprašanje, za katerega domnevam, da ne obstaja prav jasen odgovor:
Ali žena, ki bi ji morebitna nosečnost zaradi zdravstvenega stanja ogrozila življenje (hkrati tudi plodu) in se z možem težko odpove spolnosti, sme poleg naravnih načinov preprečevanja zanositve kot manjše zlo sme uporabljati tudi neabortivno umetno kontracepcijo?
Preberite več...
 
Ugovor vesti

Sem zdravnica in delam v splošni ambulanti. Že dalj časa razmišljam o uveljavitvi ugovora vesti. Zanima me kakšna je pot do te uveljavitve in ali imam konkretno zakonsko podlago, ki mi to omogoča v praksi?

Za Vaš odgovor se Vam iskreno zahvaljujem.
Preberite več...
 
Molčečnost o zakončevem HIVu
Molčečnost, h kateri je zavezan zdravnik onemogoča, da zakoncu pove, da je njegov partner HIV poz. Kako ukrepati?
Preberite več...
 
Amniocinteza pri starejših nosečnicah

Amniocinteza pri starejših nosečnicah? Kaj priporočiti?

Preberite več...
 
Propagiranje kondoma v Afriki
Čedalje več mladih zdravnikov odhaja na prostovoljno pomoč v Afriko. Tam so spolne navade takšne kot so in se jih čez noč ne da spremeniti. Mladi katoliški zdravniki ne smejo propagirat kondoma, s katerim pa se dejansko da mnogo preprečit. Cerkev v teh misijonskih deželah pa uči, da so kondomi škodljivi
Preberite več...
 
Oploditev z biomedicinsko pomočjo
Ko pacient (npr. v splošni amb.) zaprosi za napotnico za "oploditev z biomedic. pomočjo" (t.j. IVF-ET ali še kaj zraven) ali to željo lahko odklonim, ker gre pri tem postopku, vsaj pri nas zaenkrat (kakor vem), za poskuse na zarodkih, torej njihovo spočenjanje in kasneje žal večinsko uničevanje.
Preberite več...